Κλοιός βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τυλίγει τη Βοσνία [ΦΩΤΟ]

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Κλοιός βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τυλίγει τη Βοσνία [ΦΩΤΟ]

Κλοιός βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τυλίγει τη Βοσνία [ΦΩΤΟ]

Στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις επεκτείνονται, παίρνοντας βίαιη τροπή, διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Βοσνίας, με πυρπολήσεις κυβερνητικών κτιρίων στο Σαράγεβο -ανάμεσά τους και το προεδρικό μέγαρο- και άλλες πόλεις ενώ η αστυνομία προσέφυγε σε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οι διαδηλώσεις, με φόντο τη βαλτωμένη οικονομία, έχουν εξελιχθεί στην σφοδρότερη αναταραχή στη χώρα από το τέλος του πολέμου.

Φωτοβολίδα που πέταξαν διαδηλωτές μέσα στο προεδρικό μέγαρο στο Σαράγεβο προκάλεσε φωτιά σε τμήμα του κτιρίου, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους σε μία διαδήλωση κατά την οποία η αστυνομία είχε επέμβει με αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες.

Την Παρασκευή, τρίτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν ξεκινήσει στο βορρά, οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν σε σημαντικό τμήμα της Βοσνίας.

Το κύμα διαδηλώσεων, που τροφοδοτεί η κατάσταση της βοσνιακής οικονομίας, είχε ξεκινήσει από την πόλη Τούζλα στο βορρά. Όπως αναφέρει το Reuters, οι διαδηλώσεις γίνονται ως επί το πλείστον στο κροατικό-μουσουλμανικό κομμάτι της χώρας, αλλά η έντασή τους ενισχύεται.

Το απόγευμα, το πλήθος έσπασε όλα τα τζάμια του προεδρικού μεγάρου στο Σαράγεβο και, ρίχνοντας φωτοβολίδα, έβαλε φωτιά. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, έχοντας προκαλέσει ζημιές σε τμήμα του κτιρίου.

Νωρίτερα είχε πυρποληθεί και το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης του καντονίου του Σαράγεβο. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλίων νερού στην πρωτεύουσα. Στα επεισόδια στην πρωτεύουσα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 100 άτομα, από τα οποία 60 ήταν αστυνομικοί.

Στην Τούζλα -από όπου είχαν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις εξαιτίας κλεισίματος εργοστασίων- οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν ξανά από επεισόδια.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο κτίρια των τοπικών αρχών και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κόσμος που βρισκόταν μέσα στα κτίρια την ώρα της φωτιάς πήδηξε από τα παράθυρα για να διαφύγει.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Μοστάρ, στο νότιο τμήμα, πετώντας από τα πάραθυρα υπολογιστές και έπιπλα. Η αστυνομία δεν επενέβη.

Photo Gallery

 

 

 

 

 

Related items

  • Βοσνία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις εν μέσω αστυνομικής βίας
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Cancel