Δεν παραιτείται ο Λέτα, την Πέμπτη η τελική μονομαχία με τον Ρέντσι

Facebook Twitter YouTube
A+ A A-

Δεν παραιτείται ο Λέτα, την Πέμπτη η τελική μονομαχία με τον Ρέντσι

Την πρότασή του για το νέο πρόγραμμα της κυβερνητικής συμμαχίας βάσει του οποίου ζητά την ανανέωση της εμπιστοσύνης των κομμάτων στην κυβέρνησή του παρουσίασε ο Ενρίκο Λέτα, επιμένοντας ότι δεν παραιτείται και προκαλώντας τον Ματέο Ρέντσι να «παίξει με ανοιχτά χαρτιά».

Το νέο «συμβόλαιο» που παρουσίασε ο Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξη Τύπου στο Παλάτσο Κίτζι προβλέπει μέτρα με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και την τροποποίηση του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των κομμάτων, ένα 24ωρο πριν την τελική μονομαχία του με τον Ρέντσι για την πρωθυπουργία κατά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε τι θα υποβάλει το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Δέσμευση για την Ιταλία», στα τρία κόμματα της συμπολίτευσης: το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Νέα Κεντροδεξιά και την Επιλογή Πολιτών.

«Το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι κύριοι στόχοι του είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και [η μεταβολή] του ρόλου της Βουλής και της Γερουσίας» τόνισε.

Και προσέθεσε ότι «θεωρεί τον εαυτό του έναν άνθρωπο στην υπηρεσία των δημοκρατικών θεσμών», επισημαίνοντας ότι «δεν προσβλέπει σε προσωπικά οφέλη».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε πως «οι κυβερνήσεις στη φάση αυτή μπορούν να συγκροτηθούν μόνον με συμφωνία κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως έγινε και με την δική του» και άρα «τα κόμματα, αρχίζοντας από το δικό του, με τον γραμματέα Ματέο Ρέντσι, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αναφερόμενος στον Ρέντσι, ο Λέτα τόνισε ακόμη ότι «ο καθένας πρέπει να πει τι πρόκειται να κάνει. Ιδίως εκείνοι που θέλουν να τον αντικαταστήσουν». Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το «το πολιτικό παιχνίδι πρέπει να γίνεται με ανοικτά χαρτιά, ενώ, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πολιτική ένταση, δήλωσε «γαλήνιος σαν μοναχός ζεν».

Ο Ενρίκο Λέτα δήλωσε «υπερήφανος» για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του μείωσε την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ κάτω από το 3%, για το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος άρχισε να μειώνεται και για ότι το spread δεν ξεπερνά πλέον τις 200 μονάδες βάσης.

Στην συνέντευξη Τύπου ο Λέτα εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι θα εξασφαλισθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή αδήλωτων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης η οποία οφείλει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Λέτα είπε ότι η συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Ματέο Ρέντσι ήταν «ειλικρινής», δεν νιώθει να τον έχουν εγκαταλείψει οι πολιτικοί του σύμμαχοι, ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ενώ αποσαφήνισε ότι η τύχη της κυβέρνησής του θα πρέπει να κριθεί από ψηφοφορία του Κοινοβουλίου.

More in this category: « Τους όρους του κοινού ανακοινωθέντος ανέλυσε ο Νίκος Αναστασιάδης Αποδοκιμάστηκε ο Σουλτς στην Κνεσέτ »
back to top
Tweets by @vagelisgiakoumi
Facebook Slider

Register

User Registration
or Cancel